top of page

Diagnostiek na geboorte

Omdat de zwangere voor de geboorte vaak niks merkt van TAPS, wordt de diagnose in sommige gevallen pas na de geboorte van de tweeling gesteld. Kenmerkend voor TAPS is dat de donor bleek is en de ontvanger juist donkerrood.

Bloedonderzoek

Om de diagnose TAPS na de geboorte te stellen, kijken de artsen naar de hoeveelheid hemoglobine in het bloed. Hemoglobine is een stofje in de rode bloedcel. De bleke donor heeft te weinig rode bloedcellen, en daardoor een laag hemoglobinegehalte. Bij de ontvanger zijn er juist te veel rode bloedcellen en is er een te hoog hemoglobinegehalte. Daarnaast wordt er ook naar het aantal reticulocyten (jonge rode bloedcellen) gekeken. Als reactie op het lage aantal rode bloedcellen, heeft de TAPS-donor heel veel jonge rode bloedcellen aangemaakt. Bij de ontvanger wordt het omgekeerde gezien: omdat er te veel rode bloedcellen aanwezig zijn, zijn er juist heel weinig jonge rode bloedcellen .

DONOR

Hemoglobine

laag

Reticulocyten

hoog

ONTVANGER

Hemoglobine

hoog

Reticulocyten

laag

Handtekening_groot.png

Placentaonderzoek

Omdat de vaten op de placenta de oorzaak zijn van TAPS, wordt na de geboorte de placenta doorgestuurd voor kleurinjectie-onderzoek. Door de vaten op de placenta met kleurverf op te spuiten, kunnen die heel kleine vaatverbindingen die verantwoordelijk zijn voor TAPS, in beeld gebracht worden. 

OPGESPOTEN PLACENTA VAN TWEELINGEN MET TAPS

vaatverbinding

Post-laser TAPS.png
bijsterveld26apr2013 010.jpg

vaatverbinding

SPONTANE TAPS

POST-LASER TAPS

Placenta van een tweeling gediagnosticeerd met TAPS. De geel-groene vaten zijn van de TAPS-donor, de rood-blauwe vaten zijn van de TAPS-ontvanger. Op de close-up-foto is een minuscule rood-groene vaatverbinding te zien. Door het groene vaatje pompte de donor bloed naar het rode vaatje van de ontvanger waardoor de donor langzaam een bloedarmoede kreeg en de ontvanger juist te dik bloed.  

Placenta van een tweeling gelaserd is voor het tweelingtransfusiesyndroom, waarbij een heel klein vaatje gemist is. Hierdoor is post-laser TAPS ontstaan. De geel-groene vaten zijn van de TAPS-ontvanger, de rood-blauwe vaten zijn van de TAPS-donor. Op de close-up-foto is een minuscule blauw-gele vaatverbinding te zien. Door het blauwe vaatje pompte de donor bloed naar het gele vaatje van de ontvanger waardoor de donor langzaam een bloedarmoede kreeg en de ontvanger juist te dik bloed.  

bottom of page